Catalogul Tipariturilor Romanesti Vechi

PRAVOSLAVNICA MĂRTURISIRE ȘI RECEPTAREA EI ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC

Ultimul eveniment din această tomnă în cadrul proiectului „Patrimoniu tipărit 2.0” va avea loc marți 6 noiembrie (orele 18:00 - 20:00) la Biblioteca Sf. Sinod (Strada Mitropolit Antim Ivireanul nr. 29). El va fi structurat în jurul unei expoziții de carte veche.

 

Pravoslavnica Mărturisire a fost elaborată cu prilejul importantei întruniri ortodoxe de la Iași din 1642. Acolo au fost formulate unele răspunsuri la problemele vremii și confirmate principiile învățăturii ortodoxe, în formula dată de mitropolitul Kievului, Petru Movilă. Prima ediție a lucrării, în limba greacă, a fost tipărită în 1666 la Amsterdam, iar cea de a II-a ediție, în limbile greacă și latină, a apărut în 1695, la Leipzig.

 

Ediția Mărturisirii Ortodoxe de la Snagov din 1699 reproduce ediția de la Amsterdam fiind, însă, prima ediție în lumea ortodoxă, apărută prin lucrul tipografic al Sfântului Antim Ivireanul. O traducere românească datorată învățaților frați Greceanu s-a tipărit la Buzău în 1691.

 

În expoziție vor putea fi văzute numeroasele ediții românești care au reluat vechea traducere, dar și numeroase ediții tipărite în Europa, ceea ce arată impactul extraordinar pe care această lucrare l-a avut.

 

Invitat:

          arhim. dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sf. Sinod

 

Participarea este liberă, pe bază de înscriere. Vă rugăm să trimiteți un scurt e-mail la adresa: contact@m3culture.ro.

 

Evenimentul face parte din proiectul „Patrimoniu tipărit 2.0”, un demers care continuă dezvoltarea Catalogului tipăriturilor românești vechi (început în 2017), ce își propune să genereze resurse educaționale și o bază de date cu informații despre unitățile bibliografice care constituie opera tipografică românească, de la începuturi și până la anul 1830.

 

Proiectul a fost inițiat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, iar în 2018 se dezvoltă în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod, Institutul Național al Patrimoniului, Biblioteca Muzeului Municipiului București, Biblioteca Metropolitană București și Asociația Moara de hârtie.

 

Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.