Catalogul Tipariturilor Romanesti Vechi

EVENIMENT: TIPARUL ÎN SPAŢIUL CULTURAL ROMÂNESC

Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și partenerii săi, Biblioteca Sfântului Sinod și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV), au plăcerea să vă invite joi, 19 octombrie, începând cu ora 18.00 la o discuție despre impactul avut de tipar în Ţările Române din sec. al XVI-lea şi până la începutul sec. al XIX-lea. Evenimentul va avea loc la sediul MNHCV din str. Londra nr. 39 (București).

 

În cadrul întânirii vom avea parte de două prezentări din partea d-lui conf. univ. dr. Gabriel Mihăilescu („Tiparul în epoca lui Matei Basarab şi Vasile Lupu”) şi din partea d-lui dr. Doru Bădără („Tiparul în epoca brâncovenească”). Ele vor fi un prilej de a explora impactul social, cultural şi economic adus de instalarea tiparniţelor în Ţările Române. Intervenţiile celor doi invitaţi vor fi urmate de o sesiune de întrebări şi discuţii.


Vor participa la dezbatere:
- dr. Doru Bădără, Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti
- conf. univ. dr. Gabriel Mihăilescu, Universitatea București
- Mihai Iacob, curatorul www.tipariturivechi.ro

Dr. Doru Bădără este şeful biroului Bibliofilie Manuscrise din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti. Tiparul în epoca brâncovenească reprezintă unul dintre principalele lui interese de cercetare. Dintre publicaţii amintim: Tipar pentru creştinii arabi. Antim Ivireanul, Atanasie Dabbās şi Silvestru al Antiohiei (co-autor, 2016), Antim Ivireanul. Opera tipografica (co-autor, 2016), Tiparul românesc la sfârsitul secolului al XVII-lea si începutul secolului al XVIII-lea (1998).

 

Gabriel Mihăilescu este conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București, unde ține cursuri și seminare de istoria literaturii române, din 1991. Este specializat în domeniul culturii și al literaturii românești vechi. Este doctor în filologie din anul 2000. Lucrarea sa de doctorat, Universul baroc al Istoriei ieroglifice. Între retorică și imaginar, a fost publicată, în 2002, la Fundația Națională pentru Știință și Artă. Pentru un alt volum al său de studii de medievistică, Viața Sfintei Maria Egipteanca. Cele mai vechi traduceri, manuscrise și versiuni (București, Ed. Universității din București, 2008), a primit, în 2010, premiul „B. P. Hasdeu” al Academiei Române.

 

Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment până miercuri, 18 octombrie, la adresa contact@m3culture.ro.

 

Evenimentul face parte din proiectele „Catalogul online al tipăriturilor româneşti vechi” şi „Catalogul online al tipăriturilor bucureştene vechi”, implementate de Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură (www.m3culture.ro) în parteneriat cu Biblioteca Sf. Sinod (www.bibsinod.ro) şi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (www.muzeulhartilor.ro).

 

Proiectul cultural-editorial www.tipariturivechi.ro este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.