Catalogul Tipariturilor Romanesti Vechi

PROIECT

 

Scop

 

www.tipariturivechi.ro și-a propus să dezvolte o bază de date cu informații despre unitățile bibliografice care constituie opera tipografică românească, de la începuturi și până la anul 1830. În acest fel dorim să aducem o contribuţie la reducerea dispersării informației din domeniu, care în prezent se află într-o multitudine de publicații.

 

www.tipariturivechi.ro este o inițiativă care urmăreşte să susţină creşterea accesului la patrimoniul tipărit şi să promoveze eforturile de digitizare și acces online la cartea veche românească (ex: Biblioteca Metropolitană București).

 

 

Context

 

Bazele catalogului au fost puse prin intermediul a două proiecte culturale cofinanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București în cadrul programului Bucureşti – Oraş participativ și de Administrația Fondului Cultural Național. Ambele proiecte au fost inițiate de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și au fost implementate în a doua parte a anului 2017. Catalogul a fost accesibil începând cu luna octombrie 2017.

 

Un nou proiect, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național a fost demarat în iulie 2018, în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod, Institutul Național al Patrimoniului, Biblioteca Muzeului Municipiului București, Biblioteca Metropolitană București și Asociația „Moara de hârtie”

 

 

Elementele proiectului

 

Pentru fiecare tipăritură ne-am propus să creăm un articol cu o prezentare, similară enciclopediilor online, bazată pe o serie de descriptori specifici (anul tipăririi, număr de pagini, numele tipografului, numele gravorului etc).

 

Catalogul poate fi interogat pe baza acestor descriptori, permițând ordonarea și selecția unităților relevante pentru utilizator.

 

Site-ul integrează și un instrument de vizualizare a datelor, sub forma unei hărţi însoţite de o linie a timpului.

 

Pe lângă posibilitatea de a consulta catalogul, cei care folosesc site-ul au acces la o serie de articole despre problematica cărții vechi româneși scrise de specialişti.

 

Pentru ca cei care contribuie cu articole să poată să își adapteze mai uşor mesajul către publicul larg, Asociația MetruCub a organizat în luna octombrie 2017 un atelier pentru tineri cercetători, muzeografi și alți specialiști, unde aceștia au putut să dobândească o serie de abilităţi ce ţin de comunicarea muncii ştiinţifice.

 

Lansarea catalogului a fost însoțită de trei dezbateri organizate la MNHCV în perioada octombrie-noiembrie 2017, cu rolul de a aduce împreună specialiști și persoane interesate de cartea veche româneasc și a discuta despre aceste resursele de patrimoniu și relevanța lor în prezent.

 

 

Comunicare

 

Vă invităm să fiți alături de noi și să ne sprijiniți cu informații și feedback, astfel încât acesta să devină un instrument util pentru specialiști și cei interesați de cartea veche. Pentru a rămâne în contact, puteți să vă abonați la pagina noastră de Facebook.