Catalogul Tipariturilor Romanesti Vechi

III. CUM SĂ EXPLOREZI CATALOGUL

 

Paşi de urmat

 

În primul rând trebuie să vă definiţi un scop.

 

Al doilea pas este să vă familiarizaţi cu funcţiile site-ului.

 

Al treilea pas este să căutaţi informaţiile dorite.

 

Al patrulea pas ia în considerare două posibilităţi:

              Dacă aţi reuşit să găsiţi informaţia căutată: puteţi să vă întoarceţi la primul pas sau să continuaţi cu următorul.

              Dacă nu aţi reuşit să găsiţi informaţia: trebuie să identificaţi motivul cel mai probabil pentru care nu s-a întâmplat acest lucru.

 

În final trebuie să vă întrebaţi dacă aţi putea contribui cu ceva la îmbunătăţirea catalogului.     

 

 

 

Primul pas

 

Vă interesează o anumită perioadă, un anumit tip de tipărituri sau o persoană din epoca veche? Posibilităţile sunt numeroase şi nu trebuie decât să alegeţi una. Spre deosebire de frunzărirea fără un scop a unei baze de date, asumarea unor obiective vă va permite să faceţi inferenţe şi să testaţi ipoteze (ex.: „A fost epoca lui Coresi mai productivă ca număr de titluri decât cea a lui Matei Basarab?”).    

 

 

Al doilea pas

 

Site-ul catalogului conţine mai multe tipuri de informaţii şi mai multe modalităţi de a le căuta şi explora. Pe site veţi găsi articole cu informaţii despre fiecare tipătură,  resurse care să facă mai uşoară înţelegerea acestor informaţii şi un instrument de vizualizarea a distribuţiei centrelor tipografice şi a producţiei lor de carte. De asemenea, aveţi la dispoziţie mai multe funcţii de căutare şi filtrare.

 

 

Al treilea pas

 

Probabil cel mai potrivit loc de a începe căutarea este secţiunea Filtrare catalog.

 

 

Reţineţi că, atunci când accesaţi articolele din catalog, în partea dreaptă a paginii aveţi o serie de descriptori. Dacă aceştia apar cu roşu înseamnă că apăsând pe ei veţi alege toate tipăriturile care au acelaşi descriptor. Spre exemplu dacă apăsaţi pe „Română” vor fi selectate toate tipăriturile în limba română, iar dacă apăsaţi pe „Mitrofan (episcop, Buzău)” veţi selecta toate tipăriturile la care el a contribuit, indiferent de rolul îndeplinit (tipograf, patron, traducător, etc.).

 

 

 

 

 

 

Acelaşi proces de filtrare îl puteţi desfăşura având în faţă harta.

 

Al patrulea pas

 

  1. Dacă aţi reuşit să găsiţi informaţia căutată: puteţi să vă întoarceţi la primul pas sau să continuaţi cu următorul.

 

      b. Dacă nu aţi reuşit să găsiţi informaţia: trebuie să identificaţi motivul cel mai probabil pentru care nu s-a întâmplat acest lucru. Este catalogul incomplet? Termenii de căutare sunt prea generali sau prea specifici? Dacă nu sunteţi siguri, puteţi să ne contactaţi.

 

Al cincilea pas

 

Ca să rămână relevant şi actual, catalogul are nevoie de feedbackul şi contribuţiile Dvs. Semnalându-ne informaţii eronate sau contribuind cu noi informaţii ne ajutaţi să creştem calitatea catalogului şi, implicit, să facem mai accesibilă opera tipografică românească veche.