Catalogul Tipariturilor Romanesti Vechi
anterior următor

CATEHISM (SIBIU, 1544)

Până în acest moment nu se cunosc exemplare în țară, dar Ioan Bianu menționează, în „Bibliografia Românească Veche”, faptul că T. Cipariu ar fi văzut pe la 1838, în biblioteca mănăstirii din Blaj, un catehism mic, fără părțile de început și de sfârșit.

 

Deși nu se cunoaște un exemplar al acestei cărți, în arhivele orașului Sibiu apar date despre tipograful Filip Moldoveanul ca fiind angajat al oraşului Sibiu, îndeplinind funcţia de scrib (pisar) şi translator în limbile română şi slavonă. Acesta ar fi tipărit în anul 1544 un Catehism românesc la Sibiu, ceea ce ar reprezenta prima carte tipărită în limba română.

 

Există o menţiune despre plata pentru tipărirea cărţii la data de 13 iulie 1544 în valoare de 2 florini („Ex voluntate dominorum dati sunt M. Philippo Pictori pro impressione catechismi valachici bibale fl. 2”)1. O altă mențiune asupra acestei prime tipărituri în limba română se află într-o scrisoare din 1546 a pastorului Adalbert Wurmloch din Bistrița, adresată lui Ioan Hessus din Breslau, în care anunță apariția Catehismului, specificul și caracterele "sârbești" (chirilice) ale acestuia (v. Al. Piru, "Istoria literaturii române de la origini până la 1830").


Piru, Al. (1977) Istoria literaturii române de la origini până la1830. București : Editura Științifică și Enciclopedică.

Acest articol incorporează informații puse la dispoziție de Institutul Național al Patrimoniului, prin intermediul data.gov.ro

1. BRV vol. I (1903), pg. 22

Trimite sugestia ta aici!

Câmpurile cu * sunt obligatorii