Catalogul Tipariturilor Romanesti Vechi
anterior următor

APOSTOL (TÂRGOVIȘTE, 1547)

-

Fiindcă cel întru Treime închinat Dumnezeu a binevoit să umple biserica Sa cu sfintele cărți spre lauda și folosul celor ce citesc. Lui slavă și putere în vecii vecilor amin.

 

Scrisu-s-au aceste sfinte și dumnezeești cărți numite Praxe în zilele credinciosului și de Dumnezeu păzitului și însuși-stăpânitorului domn Io Mircea Voievod și Domn al întregii Țări a Ungro-Vlahiei și a țărmurilor dunărene fiul marelui și preabunului Radu Voievod.

 

Așa și eu păcătosul și mai micul dintre oameni Dimitrie logofăt nepotul lui Bojidar văzând împuținarea sfintelor și dumnezeeștilor cărți am muncit pe cât am putut cu ajutorul lui Dumnezeu am scris și am sfârșit aceste de suflet folositoare cărți pe care Sfinții Apostoli prin sfântul Duh le învățase le propovăduise și luminase toată lumea. Am muncit cu ucenicii mei Oprea și Petre. Rugăm pe toți care o vor citi sau copia dacă va fi ceva greșit în numele iubirii către Hristos să îndrepteze iar e noi cei cea am muncit să ne binecuvânteze și să nu ne blesteme; pentru că n-a scris Sfântul Duh nici înger ci mână pacătoasă și muritoare spirit disperat nefericit și păcătos. S-au sfârșit aceste sfinte cărți de la facerea lumii în anul 7055, iar de la Hristos 1547 crugul soarelui 27 al lunii 6 numărul de aur 9 indiction 6 temelia 19 epacta 5. S-au început a se scrie aceste sfinte cărți în luna august 18 zile și s-au isprăvit în luna martie 18 zile în capitala Târgoviște

La începutul Apostolului se află un ornament pătrat, ocupând o jumătate de pagină și având la mijloc stema Țării Românești într-o cunună.

BRV vol. I (1903), pg. 29-30.

 

Karataev, P. I. (1861) Hronologicheskaia rospis' slavianskih knig, napechatannyh kirillovskimi bukvami: 1491-1730, Sankt Petersburg.

Acest articol incorporează informații puse la dispoziție de Institutul Național al Patrimoniului, prin intermediul data.gov.ro

Trimite sugestia ta aici!

Câmpurile cu * sunt obligatorii